Terug naar het overzicht

Alle emoties bij het verkopen van je bedrijf

Emoties bij het Verkopen van je Bedrijf

Bij een bedrijfsoverdracht spelen zakelijke aspecten een grote rol, maar het proces is verre van rationeel. In alle fasen ervaren betrokkenen emoties die hun gedrag beïnvloeden. Niet alleen de overdragende ondernemer en de overnemende partij, maar ook de familie en de medewerkers van het bedrijf hebben hun eigen emoties.

Overdragers
Een bedrijf verkopen is heel anders dan een bedrijf runnen. Het kan veel tijd kosten om te wennen aan de nieuwe situatie en het loslaten van de controle. Als jarenlang het gezicht van de onderneming, heb je status, invloed en vaak het gevoel onmisbaar te zijn opgebouwd. Wat raak je allemaal kwijt?

De ondernemer die besloten heeft afscheid te nemen van zijn of haar bedrijf, ervaart dit vaak als een verlies. Macht, status en identiteit als baas gaan verloren. Vaak weet de ondernemer niet goed waar en hoe te beginnen en kan geen duidelijke keuze maken. De overdrager ziet een zwart gat opdoemen en kan hier niet goed over praten.

De overdrager wordt geconfronteerd met vragen die hij of zij niet eerder onder ogen heeft gezien, een mix van concrete en gevoelsmatige kwesties zoals:
- Wat is het juiste moment om de overdracht te realiseren?
- Wat moet er allemaal geregeld worden?
- Kan ik er straks nog wel van leven?
- Wie moet ik allemaal inschakelen?
- Hoe voorkom ik conflicten?
- Hoe vertel ik het mijn personeel?
- Hoe zorg ik ervoor dat iedereen in de familie gelijk behandeld wordt?
- Hoe wordt de waarde en verkoopprijs van mijn bedrijf vastgesteld?
- Hoe kom ik aan een koper?
- Wat moet ik aan de fiscus afdragen?

Kopers en Opvolgers
De overdracht van een onderneming raakt niet alleen de overdrager of verkoper. Opvolgers binnen de familie zijn vaak onzeker over hun rol. Rivaliteit kan ontstaan en de balans tussen ‘wel in de zaak, niet in de zaak’ is onduidelijk.

Kopers van buiten de familie hebben soortgelijke vragen over het zelfstandig ondernemerschap:
- Kan en wil ik het?
- Is het bedrijf sterk genoeg om zelfstandig een toekomst te hebben?
- Is mijn partner het ermee eens?

Overige Betrokkenen
Binnen de familie verliest de partner ook zijn of haar vertrouwde rol. De partner is vaak bezorgd over de toekomst waarin de scheidende ondernemer een nieuw bestaan moet opbouwen.

Medewerkers van het bedrijf krijgen te maken met een nieuwe leidinggevende en verliezen de persoonlijke relatie die ze hadden met hun baas. Ze vragen zich af wat er in de plaats komt en wat er gaat veranderen. Passen zij nog wel in dat toekomstbeeld?

Emoties Beheersen
Een bedrijfsoverdracht gaat gepaard met diverse emoties. Om deze emoties te beheersen is het verstandig een externe adviseur te betrekken bij de overname. De adviseur handelt in het belang van de verkopende of kopende partij en niet vanuit emotie, wat vaak tot betere resultaten leidt.

Bedrijventekoop.be beschikt over een netwerk van adviseurs die je graag bijstaan in het proces. Neem contact met ons op voor meer informatie en advies.