Bedrijf kopen, de onderhandelingen
Bereid u goed voor bij een bedrijf kopen; de onderhandelingen zijn de sleutel tot uw succes. Accepteer nooit het eerste bod en ga slim te werk. Ondernemers die onderhandelen, krijgen vaak een betere prijs. Maar waar moet u op letten bij die onderhandelingen? Wanneer vallen de onderhandelingen het best uit voor u?
Ken de markt
Wanneer u de onderhandelingen in gaat zonder enige kennis van de markt, begint u al met een achterstand. Doordat u niet weet wat gangbare bedragen zijn op dit gebied weet u ook niet goed wat u nu precies moet accepteren. Wanneer u volledig voorbereid aan de onderhandelingen begint, kan u beoordelen of het bod van de andere partij redelijk is. U kan nu ook een tegenbod uitbrengen en laten zien dat u verstand hebt van de huidige stand van zaken.
Wees bewust van de voorwaarden
U bent niet de enige die het te zeggen heeft bij het kopen van een bedrijf. Er is ook nog een andere partij, genaamd de verkoper. Deze zal, net als u, een aantal voorwaarden opgesteld hebben en toch wel een idee hebben wat hij wil bij het verkopen van zijn onderneming. Zorg ervoor dat u zich hier bewust van bent en houd er van tevoren rekening mee. Het kan wel eens voorkomen dat u het niet eens bent met alles, maar over alles valt te praten. Zorg dat dit wel tijdig gebeurt! Wanneer de deal al bijna gesloten is, wilt u niet nog even op het laatste moment tot een onenigheid komen waardoor de bedrijfsverkoop uiteindelijk toch niet doorgaat.
Duur bedrijf kopen, de onderhandelingen lossen het op
U moet niet bang zijn om naar een lagere prijs te vragen. Wie niet waagt, niet wint. Als u er niet eens naar vraagt, zal de prijs sowieso niet omlaag gaan. De verkoper zal er in ieder geval niet over beginnen. Daarnaast is het zo dat de overnameprijs eigenlijk altijd wel te bespreken valt. En wat kan er allemaal gebeuren? In het ergste geval kan de verkoper nee zeggen. Aarzel daarom niet om met de deur in huis te vallen als u het niet eens bent met het gevraagde bedrag, maar vraag er gewoon naar.
Wees flexibel
Als u wilt dat de andere partij toegeeft op een aantal dingen zal u toch (deels) hetzelfde moeten doen. Het is natuurlijk wel heel onredelijk om te zeggen dat de ander zich alleen maar aan u moet aanpassen en niet andersom, als een soort eenrichtingsweg. Bij een bedrijfsovername moeten de koper en verkoper zich allebei aan elkaar aanpassen om zo tot een overeenkomst te komen.
Wees bereid om weg te lopen
Wat moet u doen als de verkopende partij écht, écht, écht niet wil toegeven? Maak de afweging of iets anders niet gewoon beter is in dat geval. U kunt wel blijven proberen er iets aan te veranderen, maar als de ander toch stug volhoudt, moet u uzelf afvragen of het het wel waard is. De verkoopprijs kan dan wel al verlaagd zijn, maar als het voor u nog steeds te hoog is en het voor u uiteindelijk niet genoeg oplevert om alles te kunnen betalen, is dat het simpelweg niet waard.
Schakel tijdig een adviseur in
Naast bovengenoemde is het verstandig een overnameadviseur in de arm te nemen. Een adviseur staat net iets verder af van de situatie en kan beter de emoties aan de kant zetten. Hij zal uw wensen vertegenwoordigen en namens u handelen. Vervolgens kan hij u ook helpen bij opstellen van de juiste documenten, een partij om een boekenonderzoek uit te voeren, etc.