Terug naar het overzicht

Bedrijf verkopen, waar begin ik? Bekijk onze handige checklist!

Je denkt na over de verkoop van je bedrijf, maar je hebt eigenlijk geen idee waar je moet beginnen en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom hebben we voor jou een handige checklist opgesteld met 25 punten die bij de verkoop van je bedrijf van belang zijn:
  1. Win (financieel) advies in. Er zijn verschillende manieren om een ​​bedrijf te verkopen. De ene manier is fiscaal efficiënter dan de ander. Doe dus eerst onderzoek en praat hierover met een deskundige, bijvoorbeeld met je accountant.
  2. Wat verkoop je precies? Verkoop je (een gedeelte van) de aandelen van je bedrijf (aandelentransactie)? Of verkoop je sommige of alle activa (activatransactie)?
  3. Weet waarom je jouw bedrijf verkoopt. Een van de eerste dingen die een potentiële koper wil weten, is waarom je je bedrijf wil verkopen. Laat hen dus weten wat de reden is dat je jouw bedrijf te koop aanbiedt.
  4. Weet wat je bedrijf waard is. Hoe waardeer je jouw bedrijf? Er zijn verschillende waarderingsmethoden. Via onze waardebepaling kan je gratis de waarde van je bedrijf bepalen. Hiermee krijg je een goede indicatie van de waarde van je bedrijf.
  5. Som alle positieve punten op. Als eigenaar van de onderneming ben je de beste persoon om de positieve kanten van het bedrijf te benoemen. Maak ze inzichtelijk.  
  6. Los negatieve punten op. Indien je zaken hebt die de verkoop van je bedrijf negatief kunnen beïnvloeden, is het verstandig deze zaken uit te zoeken en mogelijk op te lossen voordat je aan de verkoop begint. Dit kan resulteren in een hogere bedrijfswaardering en daarmee een hogere opbrengst bij verkoop. 
  7. Los geschillen op. Heb je lopende klachten of geschillen met klanten, personeel of leveranciers? Als dit het geval is, moeten deze duidelijk worden gedocumenteerd of idealiter worden opgelost.
  8. Kan ik mijn bedrijf zelf verkopen? Een groot deel van de verkoop kan je zelf verzorgen. Zo kan je zelf op zoek gaan naar potentiële kandidaten door een advertentie te plaatsen op Bedrijventeoop.be. Op deze manier kom je snel en anoniem in contact met geschikte partijen.
  9. Wie helpt mij mijn bedrijf te verkopen? Op enig moment is het verstandig een overnamespecialist bij het traject te betrekken. Een overnameadviseur kan je bijstaan bij de onderhandelingen met potentiële kandidaten en de afronding van het verkoopproces.
  10. Wees realistisch met je tijd. Een bedrijf verkopen kost tijd. Het vinden van een geschikte kandidaat duurt gemiddeld 6 maanden tot een jaar. Je huidige werkzaamheden mogen niet lijden onder het verkoopproces. Je zou daarom kunnen kiezen om de verkoop van je bedrijf over te laten aan bijvoorbeeld een overnameadviseur.
  11. Continueer de bedrijfsvoering. Je verkoopt je ​​bedrijf als een going concern, dus houd het in stand. Door omzet te behouden of zelfs te laten groeien, krijg je de beste prijs.
  12. Bereid je bedrijfspand voor op verkoop. Zorg ervoor dat alles op orde en in goede staat verkeerd. Ruim het pand op, zodat alles er netjes uitziet.
  13. Bekijk je huurovereenkomst. Hoeveel jaar geldt het contract nog? Is het overdraagbaar en welke voorwaarden zijn van toepassing wanneer je het bedrijf verkoopt?
  14. Bepaal wat je met je bedrijfspand moet doen. Als je de eigenaar bent, kan je het pand aan de koper verhuren of je betrekt het pand in de verkoop.
  15. Ken je zakelijke tarieven en bedrijfskosten? Je weet ongetwijfeld wat dit allemaal is, omdat je ze al enige tijd betaalt. Maar doorloop ze opnieuw.
  16. Identificeer al je overheadkosten. Een koper wil alles weten, dus zorg dat alle overheadkosten in een duidelijk, presentabel formaat staan ​​om op het juiste moment te delen.
  17. Denk aan je personeel. Wanneer moet je jouw medewerkers vertellen dat je jouw bedrijf verkoopt en welke gevolgen heeft dit voor hen?
  18. Bereid alle documenten goed voor. Beschik je over de akte van oprichting van je bedrijf? Is je logo je handelsmerk? Hoe zit het met arbeidscontracten?
  19. Ken je verplichtingen. Heb je onderhoudscontracten of lease-overeenkomsten voor apparatuur, voertuigen of machines? Zijn er uitstaande leningen om te betalen?
  20. Zorg dat je financiële administratie up-to-date is. Een koper wil de huidige financiële prestaties van je bedrijf weten, niet alleen wat jij vorig jaar en het jaar ervoor hebt bereikt.
  21. Heb minimaal 3 jaarrekeningen bij de hand. Om de onderneming voor de beste prijs te verkopen is het goed om een sterke financiële prestatie over meerdere jaren te laten zien.
  22. Maak een informatiememorandum. Dit document bevat alles wat een enthousiaste koper wil weten. Bekijk wat er in een informatiememorandum komt te staan.
  23. Wees vertrouwelijk. Deel niet alles met iedereen, tenslotte is een deel van de informatie gevoelig. Zorg dat je een geheimhoudingsovereenkomst ondertekent vóór de openbaarmaking. Bedrijventekoop.nl kan je hierbij helpen.
  24. Wees eerlijk. Je moet echte feiten en cijfers delen, dus verberg niets. Doe je dit niet, dan kan het financiële en juridische gevolgen hebben. Een koper zal altijd een due diligence (boekenonderzoek) uit laten voeren. Hierin zullen alle onwaarheden aan het licht komen en het vertrouwen schaden van de koper in jou en je bedrijf.
  25. Betrek tijdig een expert. Het is waarschijnlijk dat je tijdens het overnametraject, bijvoorbeeld bij het opstellen van de koopovereenkomst, een expert in moet schakelen. Kies verstandig, onze lijst van specialisten kan je hierbij helpen. 
Zoals je ziet, komt er veel kijken bij een bedrijfsverkoop. Er staan waarschijnlijk een aantal open deuren in, maar het is belangrijk dat ook deze niet vergeten worden.
 
Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?
  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!
Zelf je bedrijf verkopen?
Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.