Terug naar het overzicht

Een bod uitbrengen

Voorbereiden en Uitbrengen van een Bod: Essentiële Stappen voor MBI-kandidaten

Elk jaar starten duizenden mensen enthousiast hun eigen bedrijf, en vele ervaren managers willen deze droom realiseren via een management buy-in (MBI). In deze blogpost richten we ons op het voorbereiden en uitbrengen van een bod voor MBI-kandidaten. Voor meer gedetailleerde informatie en tips, bezoek onze blog op de website van Bedrijven Te Koop.

De Weg naar een Bod

Na het vinden van een geschikt bedrijf voor overname, het verzamelen van voldoende financiële en commerciële informatie, en het voeren van enkele gesprekken met de verkoper, ben je klaar om de volgende stap te zetten: het uitbrengen van een indicatief bod, of 'non-binding offer'. Hiermee laat je de verkoper weten dat je geïnteresseerd bent in de overname en peil je naar zijn interesse.

Wat Moet een Bod Bevatten?

Een goed bod bevat minimaal de volgende elementen:

  • Duidelijke vermelding: Het moet duidelijk zijn dat het om een indicatief bod gaat.
  • Tijdsduur: De periode waarin het bod geldig is.
  • Overnameprijs: De voorgestelde prijs voor de overname.
  • Betalingsmodaliteiten: Hoe en wanneer de betaling zal plaatsvinden.
  • Termijn kennisoverdracht: De termijn voor overdracht van kennis en eventueel aanblijven van de verkoper.
  • Voorbehoud: Bijvoorbeeld voorbehouden voor succesvol boekenonderzoek en financiering.

Belangrijke Overwegingen

  1. Indicatief Bod: Het bod moet duidelijk als niet-bindend worden gepresenteerd, wat betekent dat je geen verplichting hebt om de aankoop door te zetten.

  2. Tijdsduur: Geef de verkoper voldoende tijd om het bod te bestuderen, maar zet ook een zekere druk om niet te lang te wachten met een antwoord.

  3. Overnameprijs: Baseer de overnameprijs op een grondige waardebepaling, eventueel uitgevoerd door een financieel adviseur. Houd rekening met onderhandelingsruimte en bepaal voor jezelf een bovengrens. Ook de concurrentiepositie is belangrijk; ben je de enige kandidaat of zijn er meerdere gegadigden?

  4. Betalingsmodaliteiten: Specificeer je wensen met betrekking tot de betalingswijze en -termijnen. Vaak wordt de betaling gedaan op de overdrachtsdatum, maar uitgestelde betalingen kunnen ook, afhankelijk van toekomstige prestaties (earn-out). Een andere optie is een vendor loan, waarbij de verkoper een deel van de prijs leent.

  5. Kennisoverdracht: De mate van afhankelijkheid van de onderneming van de huidige eigenaar en jouw eigen kennis van de sector bepalen de termijn voor kennisoverdracht. Indien de verkoper actief blijft na de overname, vermeld dan ook een vergoeding hiervoor in het bod.

  6. Voorbehouden: Het is gebruikelijk om voorbehouden te maken voor een succesvol boekenonderzoek en het verkrijgen van financiering.

Het Bod Presenteren

Een professioneel opgesteld bod, zonder direct te juridisch te zijn, maakt een goede indruk op de verkoper. Het bod vormt de basis voor verdere onderhandelingen en geeft inzicht in jouw bezorgdheden en behoeften als koper. Het resultaat van deze onderhandelingen is meestal een principeakkoord, dat wordt vastgelegd in een intentieverklaring (Letter of Intent).


Voor meer informatie over bedrijfsovernames en tips voor MBI-kandidaten, bezoek onze website en lees onze blog. Heeft u specifieke vragen of behoefte aan persoonlijk advies? Neem gerust contact met ons op!