Terug naar het overzicht

Een koper vinden voor je bedrijf

Hoe Vind ik een Koper voor Mijn Bedrijf?

Het besluit om je bedrijf te verkopen is een grote stap. Goede voorbereiding is hierbij essentieel. In een eerder bericht hebben we de nodige voorbereidingen besproken. De volgende stap is het vinden van een geschikte koper. Ook dit vereist een grondige aanpak. Hier is hoe je dit aanpakt:

Het Vinden van een Koper
Je wilt je bedrijf niet aan de eerste de beste verkopen, vooral niet als je naam sterk verbonden is met het bedrijf. Het is belangrijk dat de nieuwe eigenaar net zo betrokken is als jij. Het opstellen van een kopersprofiel kan hierbij helpen.

Een Kopersprofiel Opstellen
Een kopersprofiel beschrijft het type koper dat je zoekt. Dit profiel is je leidraad in de zoektocht naar een koper. Er zijn vier hoofdtypen kopers:
1. Familiaire Koper: Iemand uit de familie neemt het bedrijf over.
2. Management Buy Out (MBO): Een partner, aandeelhouder of werknemer neemt het bedrijf over.
3. Management Buy In (MBI): Een externe partij of particulier neemt het bedrijf over.
4. Strategische Koper: Een ander bedrijf neemt je onderneming over om strategische redenen.

Bij het opstellen van het profiel moet je nadenken over de kwaliteiten en eigenschappen die de koper moet hebben. Wat is goed voor de onderneming? Heeft de koper een relevant netwerk en de juiste achtergrond?

Kandidaten Zoeken
Maak een lijst van kandidaten die aan je profiel voldoen. Benader deze partijen niet zelf, maar gebruik een adviseur of Bedrijventekoop.be. Je kunt het profiel ook anoniem op Bedrijventekoop.be plaatsen, zodat potentiële kopers jou kunnen benaderen voor meer informatie.

Kandidaten Benaderen
Wanneer een kandidaat zich meldt, geef je hen meer gedetailleerde informatie. Laat potentiële kopers eerst een geheimhoudingsovereenkomst tekenen of een kandidaatformulier invullen om meer achtergrondinformatie te ontvangen. Bedrijventekoop.be biedt deze documenten aan in hun Pakket Verkopen. Vervolgens kun je verdere informatie delen, zoals een verkoopmemorandum dat je eerder hebt opgesteld (ook hiervoor biedt Bedrijventekoop.be een format).

Indien je een adviseur inschakelt, kan deze je helpen met deze stappen. Na deze fase ga je in gesprek met de mogelijke koper.

Zelf het Zoekproces Oppakken
Als ondernemer kun je een groot deel van het zoekproces naar een geschikte koper zelf uitvoeren. Bedrijventekoop.be biedt diverse pakketten die je hierbij kunnen helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie. Wil je een adviseur inschakelen? Ook dan kun je bij ons terecht. Wij verwijzen je graag door naar een adviseur uit ons netwerk van specialisten.